Rapoartele anecdotice cu privire la efectele CBD asupra poftei de mâncare sunt, de asemenea, variate, ceea ce nu face clar ce se întâmplă. În acest articol, vom explora dacă CBD funcționează ca stimulent al apetitului, suprimant sau ceva mai complex.

Înțelegerea canabisului: THC vs. CBD

Cannabisul conține peste 400 de compuși activi diferiți, dintre care zeci sunt canabinoizi. Cele două  proeminente canabinoide din canabis sunt THC și CBD. Primul este principalul compus intoxicant care se găsește în marijuana și își dă efectele pshioactive prin legarea directă cu receptorii canabinoizi CB1 din creier și corp. CBD, pe de altă parte, este un compus non-intoxicant, care are o afinitate mică pentru receptorii CB1 și CB2. În schimb, CBD funcționează prin activarea a peste 60 de căi moleculare diferite, ceea ce îi oferă potențialul de a avea astfel de efecte variate. Efectele care stimulează apetitul pe care le asociem cu canabisul sunt cauzate de THC. Deși încă nu înțelegem complet cum THC are o atitudine atât de puternică care induce foamea, cercetările sugerează că THC crește producția de ghrelin (un hormon care ne încurajează să căutăm mâncare) atunci când se leagă de receptorii CB1. Deoarece CBD nu se leagă de receptorii CB1, nu are aceleași efecte care stimulează apetitul. Cu toate acestea, CBD ne poate afecta apetitul în moduri indirecte.

Sistemul endocannabinoid și pofta de mancare.

Sistemul endocannabinoid este un sistem regulator complex care mediază o mare varietate de procese corporale, inclusiv cele legate de apetit, greață și metabolism. Acum, înțelegerea noastră despre sistemul endocannabinoid este încă la început. Abia în anii 1940 a fost descoperit THC și abia mai mulți ani mai târziu cercetătorii au aflat că oamenii își produc de fapt canabinoizii și au un sistem endocannabinoid. Astăzi, știm că activarea receptorilor CB1 crește pofta de mancare, în timp ce blocarea acestui receptor poate reduce pofta de mâncare. Știm, de asemenea, că sistemul endocannabinoid afectează semnalizarea neurotransmițătorului (cum ar fi dopamina) și poate afecta astfel sistemul nostru de recompense și dorința de a mânca.

CBD stimulează sau suprimă pofta de mâncare?

Cercetările arată că CBD poate afecta neurotransmițătorii precum serotonina, care joacă, de asemenea, un rol important în reglarea poftei de mâncare și greață. În 2012, The British Journal of Pharmacology a publicat un studiu privind efectele CBD asupra greaței și apetitului. Studiul a fost efectuat pe șobolani cărora li s-au administrat compuși diferiți, cum ar fi nicotină, clorură de litiu și cisplatină pentru a induce greață și vărsături. Rezultatele au arătat că administrarea de an CBD a redus simptomele greaței și vărsăturilor (cum ar fi golirea condiționată) induse de toate aceste substanțe. Pentru a înțelege mai bine aceste efecte, cercetătorii au oferit animalelor o substanță care bloca receptorii serotoninei din nucleul raphei dorsale, o parte a trunchiului cerebral care joacă un rol important în gestionarea greaței și a vărsăturilor. Blocarea acestor receptori a inversat efectele CBD, sugerând că CBD afectează greața și vărsăturile prin activarea receptorilor de serotonină. Un alt studiu publicat în aceeași revistă un an mai târziu a arătat că CBDA, precursorul acid al CBD, a avut efecte similare și o afinitate și mai mare pentru receptorii serotoninei. Prin urmare, cercetările sugerează că CBD și CBDA pot stimula apetitul indirect prin reducerea greaței. Cu toate acestea, alte cercetări susțin că CBD ar putea funcționa, de asemenea, ca un suprimant al apetitului – de exemplu, prin blocarea receptorilor CB1. Un studiu din 2012 publicat în jurnalul de psihofarmacologie a testat efectele CBD asupra modelelor alimentare ale șobolanilor. Studiul a descoperit că CBD a redus foarte mult cantitatea de alimente consumate de animale, în timp ce CBN (cannabinol) a crescut hrănirea. Cercetările sugerează, de asemenea, că CBD poate ajuta la calmarea problemelor legate de inflamație pe tot tractul GI. Un studiu din 2011 publicat în PLOS One a descoperit că CBD ar putea reduce inflamația intestinală. Alte cercetări teoretizează că CBD inițiază aceste efecte prin activarea receptorilor TPRV (sau vanilloid) în tractul GI. Acești receptori joacă un rol foarte important în procesele inflamatorii, precum și în semnalizarea durerii, ambele fiind legate de apetit.

CBD: mai sunt multe de studiat!

CBD este un compus foarte complex, iar sistemul endocannabinoid este la fel de complex. Din păcate, înțelegerea noastră a ambelor este încă încă la început. Ceea ce știm, însă, este că CBD nu se leagă de receptorii CB1 precum THC, ceea ce înseamnă că nu va induce foamea în același mod. Cu toate acestea, cercetările sugerează că CBD poate afecta în continuare apetitul, dar în moduri mult mai indirecte, cum ar fi prin ameliorarea grețurilor, inflamației și multe altele. Pe de altă parte, există unele cercetări care susțin că CBD poate funcționa ca un suprimant al apetitului. Deocamdată, este important să ne dăm seama că relația noastră cu mâncarea este la fel de emoțională cat și fizică și că CBD ar putea afecta apetitul în mod diferit la diferite persoane.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *